Άρθρα & Νέα
Ιανουάριος 2010

Τα «κέρδη» από την τηλεκπαίδευση….

Ευθύμιος Τσιατούρας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μονάδα A

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια είχα αποξενωθεί από την μαθησιακή διαδικασία. Πολλές φορές σου δημιουργείται η εντύπωση ότι η καθημερινή ενημέρωση σε αντικείμενα της εργασίας σου αρκεί για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της καθημερινής δουλειάς. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι.
Με την τηλεκπαίδευση ισχύει τελικά ό,τι και με τους υπόλοιπους τρόπους εκπαίδευσης. Όσο πιο πολύ ασχοληθείς τόσο περισσότερο μαθαίνεις. Μαθαίνεις μεθοδικά, με δυνατότητα εμβάθυνσης ανάλογα με το χρόνο που διαθέτεις. Και τελικά καταφέρνεις, αφενός να ταξινομήσεις καλύτερα τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει «εν πτήσει» μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες και αφετέρου να συμπληρώσεις αρκετά από τα πάμπολλα κενά που δημιουργεί η απόσταση από την θεωρητική-πανεπιστημιακή κατάρτιση έως το στενό (συνήθως) αντικείμενο της εργασίας σου.

Πολλά ήταν τελικά τα κέρδη μου από την πρώτη μου επαφή με την τηλεκπαίδευση. Το πρώτο ήταν η συμπλήρωση κάποιων από αυτά τα κενά. Ένα άλλο η βεβαίωση κάποιων από τις γνώσεις μου. Αλλά το σημαντικότερο, το ότι αφυπνίστηκε μετά από πολύ καιρό η διάθεσή μου για μάθηση.
 

 

Νατάσσα Ανυφαντή
Στέλεχος Τμήματος Προγραμματισμού & Επικοινωνίας ΜΟΔ

Επιτέλους, cours de francais!
Τα γαλλικά ήταν το πρώτο μάθημα που παρακολούθησα στο σύστημα e-learning της ΜΟΔ. Ξεκίνησα με το πρώτο επίπεδο τον Δεκέμβριο του 2008 και συνεχίζω μέχρι σήμερα στα επόμενα επίπεδα.
Το e-learning υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσω μια γλώσσα που επιθυμούσα να μάθω εδώ και πολλά χρόνια .... αλλά εξαιτίας έλλειψης χρόνου και άλλων προτεραιοτήτων, δεν τα είχα καταφέρει.
Όμως όταν κάτι είναι τόσο εύκολο στην πρόσβαση και επιπλέον σου προσφέρεται … έτοιμο στον υπολογιστή σου ... στο σπίτι ή στο γραφείο, δεν έχεις άλλες δικαιολογίες, το ξεκινάς!
Έτσι, από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα, έχω ολοκληρώσει τα δύο πρώτα επίπεδα των γαλλικών μέσα από το σύστημα e-learning. Ταυτόχρονα, καθώς μου ήταν αναγκαίο να επιλύσω κάποιες προσωπικές απορίες και να συνομιλήσω ζωντανά στα γαλλικά, έχω κάνει και κάποια ιδιαίτερα μαθήματα. Ελπίζω όμως μελλοντικά, η ανάγκη για ζωντανή επικοινωνία στα γαλλικά να καλυφθεί μέσα από τα εργαλεία που το σύστημα τηλεκπαίδευσης διαθέτει…
Τώρα, σκοπεύω να ξεκινήσω το τρίτο επίπεδο ενώ δεν αποκλείεται να ανατρέξω και στα προηγούμενα επίπεδα για επανάληψη...
Και όλα αυτά, με ένα μαγικό κλικ...στη δουλειά ή στο σπίτι!!!

Merci pour ton temps!
Natacha