Άρθρα & Νέα
Απρίλιος 2010

Ρωτάτε … απαντάμε!

Για την τεχνική και λειτουργική υποστήριξη των συμμετεχόντων στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης λειτουργεί ειδικό help desk, στο οποίο μπορούν να υποβληθούν ερωτήματα είτε τηλεφωνικά (210 7499182) είτε ηλεκτρονικά (elearning-helpdesk@mou.gr). Ορισμένα ερωτήματα εμφανίζονται πιο συχνά, οι απαντήσεις σε ορισμένα άλλα έχουν μια γενικότερη εφαρμογή.

Στο παρόν τεύχος παρουσιάζονται ερωτήματα και απαντήσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της παρακολούθησης των μαθημάτων.

1ο Ερώτημα:
Ολοκλήρωσα το μάθημά μου. Τι πρέπει να κάνω τώρα;
 

Απάντηση:
Όταν κανείς ολοκληρώσει την παρακολούθηση ενός μαθήματος δεν θα πρέπει να ξεχνάει την συμπλήρωση της Αξιολόγησης. Όπως και στην παραδοσιακή εκπαίδευση, στην τηλεκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να εκτιμήσουν το μάθημα που παρακολούθησαν, την οργάνωση της εκπαίδευσης, τα συστήματα κλπ. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν τους φορείς να βελτιώνουν συνεχώς την εκπαίδευση που παρέχουν. Μόλις ολοκληρώσετε ένα μάθημα, πηγαίνετε στο μενού «Εκπαίδευση», στο αριστερό μέρος της οθόνης σας τέταρτος στη σειρά είναι ο σύνδεσμος «Αξιολογήσεις Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας». Στο μενού «Τρέχουσες» θα βρείτε τα μαθήματα που ολοκληρώσατε και για τα οποία εκκρεμεί η συμπλήρωση της αξιολόγησης. Επιλέξτε τον σύνδεσμο «Αξιολόγηση ασύγχρονου μαθήματος» και ξεκινήστε τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Στο μενού «Ολοκληρωμένες» θα βρείτε τη λίστα των μαθημάτων για τα οποία έχετε συμπληρώσει παλαιότερα την αξιολόγηση.

2ο Ερώτημα:
Ολοκλήρωσα το μάθημα αλλά τώρα αυτό εξαφανίστηκε από τις εγγραφές μου. Μπορώ να έχω πάλι πρόσβαση στο περιεχόμενο;
 

Απάντηση:
Όταν ολοκληρώνεται ένα μάθημα αυτό μεταφέρεται αυτόματα από τις τρέχουσες εγγραφές σας, στο ιστορικό εκπαιδεύσεων. Επιλέγοντας το μενού Εκπαίδευση, βλέπετε στο αριστερό μέρος της οθόνης σας στην τέταρτη γραμμή «Ιστορικό Εκπαιδεύσεων», επιλέξτε το σύνδεσμο και αναζητήσετε το μάθημά σας δίνοντας το εύρος των ημερομηνιών ολοκλήρωσης. Από τη στήλη ενέργειες επιλέγουμε «Προβολή Περιεχομένου» και στην οθόνη που ανοίγει επιλέγουμε τον τίτλο του μαθήματος από τη στήλη «Στοιχείο» και το μάθημα ανοίγει. Μπορείτε να πλοηγηθείτε και πάλι στο περιεχόμενο του μαθήματός σας. Από αυτό το σημείο μπορείτε να τυπώνετε και το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης εφόσον έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς το μάθημα.

3ο Ερώτημα:
Έχω ολοκληρώσει το μάθημα αλλά στο τεστ αυτοαξιολόγησης δεν πέτυχα το απαιτούμενο σκορ. Μπορώ να ξανακάνω το τεστ;
 

Απάντηση:
Όταν δεν πετυχαίνετε το απαιτούμενο σκορ στο τεστ αυτοξιολόγησης τότε το μάθημα θεωρείτε ολοκληρωμένο ανεπιτυχώς. Μπορείτε όμως να ξαναυποβάλετε το τεστ όσες φορές θέλετε, αφού επικοινωνήστε πρώτα με τον e-tutor σας για να του ζητήσετε να σας ξαναδώσει πρόσβαση στο τεστ. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας, δείτε προσεκτικά σε ποιες ερωτήσεις απαντήσατε λάθος. Στα αποτελέσματα του τεστ γίνεται παραπομπή στις σχετικές ενότητες. Μελετήστε πάλι, προσεκτικά το μάθημα δίνοντας έμφαση στα σημεία που δεν κατανοήσατε στην πρώτη ανάγνωση πριν ξαναυποβάλετε το τεστ.