Άρθρα & Νέα
Φεβρουάριος 2011

Εντυπώσεις από τις Εικονικές Τάξεις

Η ΕΔΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην εικονική τάξη της 15ης Ιουλίου 2010 και σχολιάζει:
 

Η επιτυχία και η αναγκαιότητα της τηλεκπαίδευσης (e-learning) και ειδικότερα με τη μέθοδο της εικονικής τάξης θεωρείται απ’ όλους μας αναμφισβήτητη. Πράγματι, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η εικόνα, ο ήχος και η επικοινωνία «έτρεξαν» άψογα χωρίς διακοπές και προβλήματα.

Η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας ταυτόχρονα με τους συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Είναι για μας σπουδαίο να έχουμε άμεση πληροφορία, να ενημερωνόμαστε για τις θέσεις των συναδέλφων του "Κέντρου" αλλά και όλης της "Περιφέρειας" για κάθε θέμα που μας απασχολεί και να διατυπώνουμε ερωτήσεις, απορίες, προβληματισμούς.
Θετικό είναι και το γεγονός ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν όποια στιγμή απαιτηθεί χωρίς μετακινήσεις των στελεχών (πράγμα σημαντικό για τις δύσκολες οικονομικά στιγμές που περνά η χώρα μας).

Πιστεύοντας ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με το ΕΣΠΑ θα είναι αρκετά, ελπίζουμε ότι η υλοποίηση συχνών εκπαιδεύσεων με την τεχνολογία του (e-learning) θα είναι για μας ένα σημαντικό εργαλείο που θα μας υποστηρίξει στο δύσκολο έργο μας.

Σχόλια από Μαρία Κασωτάκη, Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κρήτης:

Επιτρέψτε μου εκ μέρους όλων των στελεχών της υπηρεσίας μου να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια που καταβάλλετε για την αναβάθμιση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών των Διαχειριστικών Αρχών. Ειδικότερα θα ήθελα να αναφερθώ στην εικονική τάξη που παρακολουθήσαμε πριν μερικές ημέρες σχετικά με θέματα της ΕΥΘΥ. Σας συγχαίρουμε για τη δουλειά που κάνατε και πιστεύουμε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Θα είμαστε κοντά σας με προτάσεις και ιδέες.

Μάλιστα καταθέτω την πρότασή μας για άμεση αξιοποίηση της εικονικής τάξης για εκπαίδευσή μας στο αναμορφωμένο ΟΠΣ, αντί αυτό να γίνει στην Αθήνα με μεγαλύτερο κόστος και ίσως περιορισμένο ακροατήριο.
Σας ευχαριστούμε και πάλι . Καλή δουλειά και καλή δύναμη

Σχόλια από Δημήτρη Χατζηκρανιώτη, στέλεχος Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

H διαδικτυακή μετάδοση της συνεδρίας  με θέμα  «Τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο ΕΣΠΑ»  που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου του 2010, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα καινοτόμο και αν μη τι άλλο χρήσιμο εργαλείο με πρακτικό όφελος, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Θετικότερο όλων ήταν η μεγάλη συμμετοχή στελεχών από όλες τις περιφέρειες αλλά και η ταυτόχρονα άμεση επαφή με τον ομιλούντα εισηγητή και με συναδέλφους άλλων ΕΔΑ, η οποία δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την φυσική επαφή και επικοινωνία η οποία επιτυγχάνεται σε μια παραδοσιακή τάξη. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, ακούστηκαν πολλές απόψεις και απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εξ αποστάσεως συνεδρία επιτρέπει στον κάθε ομιλούντα να είναι σύντομος και περιεκτικός στις τοποθετήσεις του, να μην μακρηγορεί,  η συζήτηση να κρατιέται εντός θέματος και για το λόγο αυτό η εξοικονόμηση χρόνου είναι δεδομένη.

Η διαδικτυακή μετάδοση της συνεδρίας  απαιτούσε και αυτό έγινε με επιτυχία, σωστή οργάνωση και τάξη, χωρίς διακοπές και άσκοπες τοποθετήσεις, καθώς και την τήρηση της σειράς προτεραιότητας στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Το εγχείρημα είχε επιτυχή κατάληξη και επομένως προσμένουμε στο μέλλον παρόμοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.