Άρθρα & Νέα
Ιανουάριος 2011

Έναρξη 5ου κύκλου μαθημάτων-Στατιστικά

Έχει ξεκινήσει ο Πέμπτος κύκλος διάθεσης των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης. Η παρακολούθηση των μαθημάτων αυτού του κύκλου διάθεσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου  2011. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων γλωσσών, καθώς η παρακολούθηση ενός «επιπέδου» θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών.
Συγκεντρωτικά, στον 5ο κύκλο διάθεσης μαθημάτων έγιναν:

  • 291 εγγραφές σε μαθήματα τεχνικών γνώσεων,
  • 136 εγγραφές σε μαθήματα επιχειρησιακών δεξιοτήτων,
  • 135 εγγραφές σε μαθήματα γνώσεων υπολογιστών και
  • 129 εγγραφές σε μαθήματα ξένων γλωσσών.

Σε αυτό τον κύκλο διάθεσης μαθημάτων συνολικά 230 στελέχη θα εκπαιδευτούν σε ένα έως τέσσερα μαθήματα.

Τα μαθήματα του 5ου κύκλου έχουν εμπλουτιστεί με 6 νέα μαθήματα, τα οποία είτε αποτελούν προσαρμογή παλαιότερων μαθημάτων στις ανάγκες του ΕΣΠΑ, είτε  αναπτύχθηκαν εξ αρχής από τη ΜΟΔ. Τα μαθήματα αυτά είναι: 

  • Διοικητικές διαδικασίες στο δημόσιο τομέα και στη ΜΟΔ, που συνδυάζει την παρακολούθηση του ασύγχρονου μαθήματος «Θέματα διοικητικής πρακτικής των Ειδικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο του Δημοσίου Τομέα» με παραδοσιακό σεμινάριο σε τάξη. Το ασύγχρονο μάθημα περιλαμβάνει τις ενότητες: Διοικητική Λειτουργία ΕΥΔ, Διοικητικά Έγγραφα, Θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού και Αρχές Χρηστής Δημοσιονομικής Διαχείρισης. Αντίστοιχα, το παραδοσιακό σεμινάριο περιλαμβάνει παρουσίαση και ανάλυση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του δημοσίου τομέα και των διοικητικών διαδικασιών και των διαδικασιών προσωπικού της ΜΟΔ ΑΕ.
  • Γενικά θέματα ΕΣΠΑ, που στηρίζεται στη βιντεοσκόπηση σεμιναρίου παραδοσιακής εκπαίδευσης, με εισηγητές από την ΕΥΘΥ και τη ΜΟΔ. Οι ενότητες του μαθήματος εστιάζουν στην γενική παρουσίαση και τις τροποποιήσεις του Συστήματος Διαχείρισης & Ελέγχου του ΕΣΠΑ καθώς και στις διαδικασίες ένταξης & αξιολόγησης Πράξεων.
  • Δημοσιότητα στο ΕΣΠΑ, που αποτελεί προσαρμογή προηγούμενου ασύγχρονου μαθήματος για το ΚΠΣ. Το μάθημα παρουσιάζει το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των δράσεων πληροφόρησης & δημοσιότητας στο ΕΣΠΑ, τις βασικές έννοιες, τη σκοπιμότητα των δράσεων. Επίσης δίνονται παραδείγματα καλής εφαρμογής και αξιοποίησης των κανόνων πληροφόρησης & δημοσιότητας καθώς και πρακτικές συμβουλές για την εφαρμογή τους.
  • Τεχνικά Δελτία Πράξης ΕΤΠΑ-ΕΚΤ-Ταμείου Συνοχής, που αφορά σε ανάπτυξη νέου ασύγχρονου μαθήματος. Οι ενότητες του μαθήματος παρουσιάζουν και αναλύουν τη διαδικασία υποβολής και ένταξης πράξεων, ενώ παρέχεται παράδειγμα ορθής συμπλήρωσης των πεδίων ενός Τεχνικού Δελτίου έργου ΕΤΠΑ.
  • Τροποποιήσεις του συστήματος διαχείρισης ΕΣΠΑ, που στηρίζεται στη βιντεοσκόπηση σεμιναρίου εικονικής τάξης (CENTRA), με εισηγητές από την ΕΥΘΥ. Το σεμινάριο περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν στις υποχρεώσεις των Αρχών Διαχείρισης και των Δικαιούχων για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, στις τροποποιήσεις των εντύπων ΣΔΕ και στις τροποποιήσεις του συστήματος  διαχειριστικής επάρκειας
  • Τεχνικές και Εργαλεία Παρουσιάσεων, που συνδυάζει την παρακολούθηση των ασύγχρονων μαθημάτων «presentation skills» και  «power point»» με τη συμμετοχή σε σεμινάριο παραδοσιακής εκπαίδευσης ή εκπαίδευσης σε εικονική τάξη (CENTRA). Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν δύο τουλάχιστον από τα διαθέσιμα μαθήματα του Power Point της επιλογής τους, το  ασύγχρονο μάθημα «Presentation skills», ενώ θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο στο οποίο, αξιοποιώντας τις γνώσεις από τα ασύγχρονα μαθήματα θα παρουσιαστούν πρακτικές μέθοδοι αποτελεσματικής δόμησης και βελτίωσης μιας παρουσίασης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής αναδεικνύουν, ως πιο «δημοφιλή» ανά Θεματικό Άξονα, τα ακόλουθα μαθήματα:

  • Γενικά Θέματα ΕΣΠΑ, στις Τεχνικές Γνώσεις
  • Τεχνικές και Εργαλεία Παρουσιάσεων, στις Επιχειρησιακές Δεξιότητες
  • Αγγλικά, στις Ξένες Γλώσσες
  • Photoshop 7.0: Level 1, στις Δεξιότητες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Για κάθε μάθημα έχει οριστεί, από πλευράς ΤΥΔΑΑΔ, ο αρμόδιος εκπαιδευτής ηλεκτρονικού μαθήματος (e-tutor), ο οποίος είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων για περαιτέρω διευκρινήσεις, όπως άλλωστε και ο Τομέας Υπηρεσιών Διοίκησης & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΟΔ, στο σύνολό του.


Φωτογραφικό υλικό