Άρθρα & Νέα
Απρίλιος 2011

Πρόσκληση για ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα ΕΣΠΑ

Οι αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, υπαγορεύουν την ταχεία επικαιροποίηση του περιεχομένου των μαθημάτων τηλεκπαίδευσης στα νέα δεδομένα. Προς την κατεύθυνση αυτή η ΜΟΔ προχώρησε στην ανάπτυξη μαθημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του ΕΣΠΑ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού που να χαρακτηρίζεται από αρτιότητα, εγκυρότητα, ταχύτητα, οικονομίες κλίμακας και αυτοτέλεια είναι απαραίτητη η στενή και συμμετοχική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων γνώσης σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Προς το σκοπό αυτό, η ΜΟΔ καλεί τα στελέχη των δομών του ΕΣΠΑ, να συμμετέχουν στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα του συστήματος τηλεκπαίδευσης.

 Τα θέματα του εκπαιδευτικού υλικού μπορούν ενδεικτικά να αφορούν σε:

  • ζητήματα διαχείρισης, οριζόντια ή εξειδικευμένα
  • θεσμικό ή κανονιστικό πλαίσιο και την εφαρμογή του
  • τροποποιήσεις διαδικασιών διαχείρισης έργων
  • άλλα εξειδικευμένα θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Οι ενδιαφερόμενοι θα συνεργαστούν, ως εμπειρογνώμονες, επί του περιεχομένου με τον ΤΥΔΑΑΔ για την επιλογή του αρχικού υλικού και την μετατροπή του σε εκπαιδευτικό υλικό, σύμφωνα με τις τεχνολογικές και παιδαγωγικές προδιαγραφές ανάπτυξης μαθημάτων τηλεκπαίδευσης.

Ο χρόνος – πλαίσιο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός μαθήματος τηλεκπαίδευσης είναι κυμαινόμενος και μπορεί να έχει μέση διάρκεια δύο μήνες, π.χ. στην περίπτωση ανάπτυξης ασύγχρονων μαθημάτων με μερικό χρόνο ενασχόλησης, με επιτόπια ή απομακρυσμένη συνεργασία με τον εμπειρογνώμονα, ή μπορεί να έχει διάρκεια λίγων ωρών στην περίπτωση ανάπτυξης σύγχρονων μαθημάτων.

Για την απόκτηση των εξειδικευμένων τεχνικών δεξιοτήτων στην ανάπτυξη διαδραστικών ηλεκτρονικών μαθημάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο και πρακτική άσκηση (on-the-job training).

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση των ειδικών λογισμικών ανάπτυξης εκπαιδευτικού περιεχομένου και να αναπτύξουν τις αντίστοιχες τεχνικές δεξιότητες ανάπτυξης μαθημάτων τηλεκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι, η ανάπτυξη του κάθε μαθήματος (development) θα γίνεται από τον ΤΥΔΑΑΔ σε συνεργασία με τον εμπειρογνώμονα επί του περιεχομένου, με χρήση του λογισμικού ανάπτυξης στο Εργαστήρι Ανάπτυξης Μαθημάτων (authoring lab του ΤΥΔΑΑΔ, στα γραφεία της ΜΟΔ) ή εξ αποστάσεως μέσω του συστήματος τηλεκπαίδευσης.

Τα στελέχη των δομών του ΕΣΠΑ που ενδιαφέρονται, προσκαλούνται να στείλουν τις ιδέες τους, τις διαφάνειες ή τις εισηγήσεις τους με email στον ΤΥΔΑΑΔ. (elearning@mou.gr και tydaad@mou.gr ), σε πρώτη φάση μέχρι τις 30 Μαΐου 2011.

Σε περίπτωση που εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, θα γίνει μια πρώτη επεξεργασία των προτάσεων με κριτήρια όπως:

  • η αναγκαιότητα στην οποία ανταποκρίνεται το κάθε προτεινόμενο μάθημα,
  • ο βαθμός ετοιμότητας - ωριμότητας του προτεινόμενου εκπαιδευτικού υλικού,
  • ο αριθμός των εκπαιδευομένων στον οποίο στοχεύει κοκ

Περιμένοντας τις ιδέες σας στο tydaad@mou.gr είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.