Άρθρα & Νέα
Δεκέμβριος 2011

Σεμινάριο για τα στελέχη των Ειδικών Υπηρεσιών: «Αποτελεσματικός γραπτός λόγος»

 Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακραίωνη γλωσσική παράδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική είναι η γλώσσα που γέννησε την ποίηση, ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τροφοδότησε άλλους πολιτισμούς με όρους που αποδίδουν έννοιες δύσκολες και τις λεπτές αποχρώσεις τους. 

 
Ωστόσο, παρά τον γλωσσικό πλούτο που διαθέτει η Ελληνική, τα κείμενα που σήμερα διαβάζουμε συχνά μας δυσκολεύουν. Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε το συλλογισμό του συντάκτη ή ακόμα και να εντοπίσουμε το μήνυμα που το κείμενο μεταφέρει. Διφορούμενες ή σύνθετες διατυπώσεις περιπλέκουν το νόημα, ενώ το σύνθετο και επιτηδευμένα λόγιο ύφος γραφής, που συχνά συνοδεύεται από γραμματικές ή συντακτικές ελλείψεις και απουσία δομής, αλλοιώνει το μήνυμα αισθητά. Αναρωτιέται λοιπόν ο αναγνώστης: Τί τελικά θέλει να πει ο ποιητής; 
 
Το πρόβλημα της απουσίας καθαρού λόγου από τα κείμενα είναι πολύ συνηθισμένο στα δημόσια έγγραφα. Η σαφήνεια και εν τέλει η αποτελεσματικότητα ενός κειμένου –υπό την έννοια ότι ικανοποιεί το στόχο του– είναι ζητήματα που αφορούν όλους όσους χρησιμοποιούμε τον γραπτό λόγο στην καθημερινή μας εργασία είτε γράφουμε ένα απλό σημείωμα προς τον προϊστάμενό μας, είτε, πολύ περισσότερο, όταν συντάσσουμε ενημερωτικά φυλλάδια, ερμηνευτικές εγκυκλίους ή νόμους.
 
Η ΜΟΔ, στην προσπάθειά της να καλύψει το κενό που υπάρχει στην παρεχόμενη εκπαίδευση για τα στελέχη των Ειδικών Υπηρεσιών πάνω στο θέμα, ξεκίνησε σειρά σεμιναρίων με τίτλο «Αποτελεσματικός γραπτός λόγος». Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κ. Διονύσης Γούτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ο πρώτος κύκλος της εκπαίδευσης –που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΜΟΔ για τα στελέχη της Ε.Υ. Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση– απέδειξε ότι η ιδέα του Προέδρου της εταιρείας κου Καμχή να σχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε και να προσφέρουμε αυτό το σεμινάριο στους συναδέλφους ήταν απόλυτα σωστή. 
 
Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει να παρέχεται για τα στελέχη των υπόλοιπων Ειδικών Υπηρεσιών από το νέο έτος. Στόχος μας είναι να λάβουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι. 
 
«Αποτελεσματικός γραπτός λόγος» για να επιτύχουμε σαφήνεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία με τον αναγνώστη.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Τομέα Υπηρεσιών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΜΟΔ (τηλ. 213 1310117 κα Τζωρτζοπούλου)