Άρθρα & Νέα
Μάιος 2012

Ομάδα Υποστήριξης Δικαιούχων σε Ορεινές & Απομακρυσμένες Περιοχές της ΜΟΔ και τηλεκπαίδευση

Η Ομάδα της ΜΟΔ για την Υποστήριξη Δικαιούχων Συγχρηματοδοτούμενων Δημόσιων Έργων Υποδομής σε Ορεινές και Απομακρυσμένες Περιοχές της χώρας παρέχει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στις διαδικασίες ωρίμανσης και υλοποίησής τους, με σκοπό την με πληρότητα και έγκαιρη ένταξή τους σε ΠΕΠ/ΕΠ διαχρονικά και ειδικότερα στο ΕΣΠΑ.

Η Ομάδα παρέχει άμεσα στους Δικαιούχους υποστηρικτικές υπηρεσίες που αφορούν τη σύνταξη των μελετών ωρίμανσης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τη συμπλήρωση των τεχνικών εντύπων παρακολούθησης που  προβλέπονται από το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των προγραμμάτων και τους Κανονισμούς της ΕΕ, την επιτάχυνση της έκδοσης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων από τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς, την προετοιμασία της υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης με αρτιότητα και λοιπά. 
 
Στο πλαίσιο της υποστήριξής της, η Ομάδα συνεργάζεται άμεσα με τις διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ/ΕΠ, παρέχοντας σε αυτές συχνά τεχνικές υπηρεσίες στις διαδικασίες προέγκρισης τευχών δημοπράτησης, αξιολόγησης πληρότητας φακέλων και μελετών, σύνταξης διακηρύξεων έργων προμηθειών και υπηρεσιών κλεισίματος (διοικητικής ολοκλήρωσης) των έργων και λοιπά. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με τους μελετητές των έργων και έρχεται σε επαφή ή/και συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών αδειοδότησης ή των πρωτοβουλιών συντονισμού της Ομάδας.
 
Προκειμένου η Ομάδα να διατηρεί την παραπάνω προσφερόμενη τεχνογνωσία της σε υψηλό επίπεδο, να έχει συνεχή ενημέρωση και να διατηρεί σε εγρήγορση τις δεξιότητες των στελεχών της, αξιοποιεί τις σημαντικότερες ηλεκτρονικές και συμβατικές πηγές γνώσεων και πληροφοριών, συμμετέχει τακτικά σε εξειδικευμένα επιμορφωτικά/εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανταλλάσει απόψεις και μοιράζεται εμπειρίες με άλλα στελέχη της ΜΟΔ κεντρικά και περιφερειακά, ενώ απευθύνει ερωτήσεις και υποβάλλει προτάσεις τόσο στο ΥΠΑΑΝ όσο και άλλους αρμόδιους δημόσιους φορείς. 
 
Στην ανωτέρω προσπάθεια ιδιαίτερη είναι η συμβολή του συστήματος τηλεκπαίδευσης («e-learning») που χρησιμοποιεί πρωτοποριακά η ΜΟΔ και διαχειρίζεται με επιτυχία ο Τομέας Υπηρεσιών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της τα τελευταία χρόνια. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία στα στελέχη της Ομάδας μας να μεταφέρουν και λάβουν τεχνογνωσία προς και από συνεργαζόμενους φορείς, επιταχύνοντας τις διαδικασίες υποστήριξης με συστηματικό τρόπο και εξοικονομώντας χρόνο εκατέρωθεν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνθήκες δικτύωσης. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδεύσεις με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών, για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του έργου τους.  
 
Τάκης Μακρυγιάννης,
 
Συντονιστής της Ομάδας Υποστήριξης τελικών Δικαιούχων σε Ορεινές & Απομακρυσμένες Περιοχές, ΚΥ ΜΟΔ αε