Άρθρα & Νέα
Οκτώβριος 2012

Ιταλικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση της ΜΟΔ

 

Όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό, τα ιταλικά τραγούδια έκαναν θραύση. Τότε ψιθύρισα τις πρώτες μου λέξεις στα ιταλικά χωρίς να καλοξέρω τι σημαίνουν. Στη συνέχεια, λόγω της Δωδεκανησιακής μου καταγωγής, άκουγα πολλά ιταλικά το καλοκαίρι και έμαθα να συνεννοούμαι εμπειρικά χωρίς ποτέ να εμβαθύνω περισσότερο. Μου έμεινε όμως η επιθυμία μια μέρα να μάθω σωστά και δομημένα την εύηχη αυτή γλώσσα. 

Η ευκαιρία μου δόθηκε πέρυσι χάρις στην τηλεκπαίδευση της ΜΟΔ. Στην πρώτη μου επαφή με το πρόγραμμα Auralog, έδωσα ένα κατατακτήριο τεστ και ξεκίνησα με την ενδιάμεση βαθμίδα. Ομολογώ ότι η εκμάθηση ήταν από ενδιαφέρουσα έως διασκεδαστική. Απαραίτητη βέβαια είναι ως βάση η γνώση αγγλικών.

Τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε μικρές ενότητες και έτσι αφιερώνοντας 20 λεπτά κάθε μέρα (ή σχεδόν κάθε μέρα) μπορούσα να συμπληρώνω από μία ενότητα. Άλλες ενότητες αφορούν κατανόηση κειμένου, άλλες λεξιλόγιο, άλλες επίλυση σταυρολέξου, άλλες τοποθέτηση στη σωστή σειρά ανακατωμένων λέξεων, άλλες γραμματικούς κανόνες δοσμένους με παραδείγματα.

Το πιο ευχάριστο όμως κομμάτι είναι τα προφορικά: το πρόγραμμα σου ζητάει να επαναλάβεις λέξεις ή προτάσεις δείχνοντάς σου με διαγράμματα, πού πρέπει να ανεβάζεις και πού να κατεβάζεις τους τόνους και σε βαθμολογεί αναλόγως. Σε πιο προχωρημένο στάδιο πρέπει να απαντάς σε ερωτήσεις!

Ολοκλήρωσα την ενδιάμεση και την ανώτερη βαθμίδα σε κάτι περισσότερο από ένα έτος και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι’ αυτό. Συνιστώ αυτή τη διασκεδαστική μορφωτική εμπειρία σε όλους τους συναδέλφους. 

Γιάννης Αγαπητίδης

ΚΥ ΜΟΔ