Άρθρα & Νέα
Οκτώβριος 2012

e-learning expo 2012, e-learning for all

Στις ανάγκες του σχολικού περιβάλλοντος εστίασαν το ενδιαφέρον τους οι ομιλητές στην φετινή e-learning expo που άνοιξε τις πόρτες της για 4η συνεχή χρονιά στις 6-7 Οκτωβρίου 2012 στο Ίδρυμα Ευγενίδου. 

Στην έκθεση μπορούσε κανείς να δει τις τεχνολογικές λύσεις που προτείνονται για τις ανάγκες της τάξης, όπως ηλεκτρονικούς ασπροπίνακες, συστήματα διαχείρισης εκπαίδευσης (LMS /LCMS), καθώς και έτοιμα εκπαιδευτικά λογισμικά που αφορούν στο μαθησιακό αντικείμενο της τάξης (μαθήματα γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας, ξένων γλωσσών κλπ.) για τους μαθητές του δημοτικού και του λυκείου. Ο αυξανόμενος όγκος των εκπαιδευτικών λύσεων που προτείνονται μας δίνουν μια εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί το σχολείο και η μάθηση τα επόμενα χρόνια, ενώ εμφανής είναι πλέον ο προσανατολισμός του φροντιστηριακού κλάδου προς τις online εκπαιδευτικές λύσεις, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες των μαθητών. Παράλληλα, νέες εκπαιδευτικές πύλες φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό στη λογική των κοινωνικών δικτύων ανταλλαγής (πχ. www.schoolsplay.gr)

Πολλά ιδιωτικά σχολεία είχαν την ευκαιρία να προβάλλουν τον τρόπο αξιοποίησης της τεχνολογίας (π.χ. χρήση της τηλεδιάσκεψης και της εικονικής τάξης, αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ασπροπίνακα κλπ.), ενώ παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις αποτελεσμάτων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στις παράλληλες συνεδρίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι ομιλητές παρουσίασαν αποτελέσματα χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, τρόπους που αξιοποιήθηκαν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα για να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευομένων. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα όπως η χρήση των νέων τεχνολογιών στην τάξη, ποιος ο ρόλος του δασκάλου και ποιος του μαθητή, τι μπορούν να κάνουν γονείς και παιδιά στο internet! Τι προστασία χρειάζεται  το παιδί στο online εικονικό περιβάλλον, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να πλοηγηθεί κλπ.

Τέλος, περιβαλλοντικές οργανώσεις έδειξαν εκπαιδευτικό περιεχόμενο και παιχνίδια που διατίθενται μέσω του διαδικτύου για τις ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης παιδιών και ενηλίκων (π.χ Οικοσκόπιο-kids ή Eco2nomy (ηλεκτρονικό παιχνίδι υπολογισμού του ενεργειακού αποτυπώματος του σπιτιού μας) της WWF).

Ενδιαφέρον είχε και η δράση για την ενίσχυση της φιλανάγνωσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο έχει ψηφιοποιήσει πολλά βιβλία και έχει δημιουργήσει ειδικό χώρο online, όπου μαθητές μπορούν να συναντήσουν συγγραφείς, έχει δημιουργήσει λέσχες ανάγνωσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν μέσα από βάσεις δεδομένων βιβλία που τους ενδιαφέρουν. 

Οι επισκέπτες μπόρεσαν να εμπλουτίσουν την εικόνα τους για την ηλεκτρονική μάθηση και να ενημερωθούν για τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να συμβάλλουν ενεργά στην ηλεκτρονική μάθηση και διδασκαλία! 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εκθέτες καθώς και τις παράλληλες συνεδρίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.elearningexpo.gr.

Ε.  Κούντιου, στέλεχος Τομέα Υπηρεσιών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΜΟΔ α.ε.