19η Educa Online
Η 19η Educa Online, άνοιξε τις πύλες της από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012 και φιλοξένησε πάνω από 400 ομιλητές και περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από 100 περίπου χώρες.
Ένα από τα βασικά θέματα της Educa 2012 ήταν η εμφάνιση των MOOC’s (Massive Open Online Courses), (βλέπε σχετικό άρθρο) και πως η μαζική διαδικτυακή εκπαίδευση αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργώντας τον πανεπιστημιακό χώρο και συμπαρασύροντας στο διάβα του τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους παρέχεται η εκπαίδευση και τα πανεπιστημιακά διπλώματα. Η συζήτηση διαρθρώθηκε γύρω από δύο ερωτήματα,
- η μία πλευρά, αυτή των οπαδών των πανεπιστημιακών διπλωμάτων, οι οποίοι δηλώνουν ότι τίποτα δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ή να καταργήσει τα παραδοσιακά πανεπιστημιακά διπλώματα, αφού η αγορά εργασίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά, ενώ
- η άλλη πλευρά δήλωσε προκλητικά ότι τα πανεπιστημιακά διπλώματα είναι πλέον άχρηστα αφού δεν βοηθούν τον κάτοχό τους να βγει από την ανεργία και βλέπει θετικά την κατάργησή τους, προς όφελος της ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
Η συζήτηση έδειξε καθαρά, ότι είναι προ των πυλών η σταδιακή κατάργηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως την έχουμε βιώσει ως τώρα, ενώ καθίσταται πλέον αναπόφευκτη και αναγκαία η άμεση ανασυγκρότηση των πανεπιστημιακών δομών. Η κατάργηση όμως των διπλωμάτων οδηγεί σε αμφίβολα αποτελέσματα, αφού οι υπερασπιστές μιας τέτοιας οπτικής βλέπουν στον ορίζοντα τη δημιουργία νέων ‘οντοτήτων’ που θα χορηγούν πιστοποιήσεις χωρίς όμως να απαντούν στο θέμα της εγκυρότητας αυτών των πιστοποιήσεων. Η εμφάνιση των MOOC’s στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οδηγεί σε σκεπτικισμό τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αναμένουν τις εξελίξεις για να αποφανθούν.
Την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τo θέμα αυτό μπορείτε να δείτε το
βίντεο
Άλλο ένα ζήτημα που ανέκυψε το 2012 και στο οποίο αφιερώθηκαν πολλά workshop σε αυτό, είναι η αξιοποίηση του βίντεο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Υπήρξαν κεντρικές ομιλίες με προσκεκλημένους από τον χώρο του κινηματογράφου (εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ), ενώ λειτούργησε καθ’όλο το διήμερο εργαστήρι παραγωγής βίντεο (video labs), όπου είχαμε την ευκαιρία να εξασκηθούμε σε βασικές τεχνικές του βίντεο, όπως η χρήση της κάμερας, η χρήση του ήχου, το μοντάζ, και το βασικότερο όλων, η αφήγηση (storytelling).
Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων είχαμε την ευκαιρία να δούμε πρακτικές που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη, και νιώσαμε ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα αξιοποίηση των video από την ΜΟΔ στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.
Εάν θέλετε να πάρετε μια γεύση από τις παρουσιάσεις της Educa μπορείτε να πλοηγηθείτε στην παρακάτω σελίδα, όπου θα βρείτε βίντεο με τις κεντρικές ομιλίες τόσο τις φετινές, όσο και προηγούμενων ετών.
http://www.online-educa.com/audio-video
Επίσης, τα στελέχη του ΤΥΔΑΑΔ Ευφροσύνη Κούντιου και Ειρήνη Μπασκούτα οι οποίες συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το συνέδριο, βρίσκονται στη διάθεσή σας για μια σε μεγαλύτερο βάθος συζήτηση.
Ευφροσύνη Κούντιου, στέλεχος Τομέα Υπηρεσιών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ΜΟΔ α.ε.
Φωτογραφικό υλικό