Άρθρα & Νέα
Οκτώβριος 2013

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης

Μια νέα πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην online, ευέλικτη μάθηση έχει οριστεί να ξεκινήσει από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα Neelie Kroes την επόμενη εβδομάδα. 

Μιλώντας στη σύνοδο FT - Telefonica Millennials στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, η κα Kroes ανακοίνωσε ότι μέσω του προγράμματος Opening Up Education, οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε μία σειρά μαθησιακών πόρων μέσω του διαδικτύου και θα αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για το μέλλον τους.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στην τοποθέτηση ορισμένων υπολογιστών σε μια τάξη ή στην παροχή στα σχολεία δικών τους ιστοσελίδων, αλλά φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να «μετατρέψει τη διδασκαλία», όπως έχει ήδη συμβεί σε τόσα άλλα κομμάτια της ζωής μας.

Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε ότι από το 2020, το 90 τοις εκατό των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη θα απαιτεί τη γνώση των ψηφιακών πλατφορμών, αλλά μόνο οι μισοί από τους μαθητές λαμβάνουν την απαιτούμενη εκπαίδευση σε θέματα IT.

Η κα Kroes εξήγησε ότι καθώς η τεχνολογία επιτρέπει ένα εντελώς νέο τρόπο μάθησης και η πληροφόρηση δεν είναι πλέον περιορισμένη, υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω για όλους τους νέους ανθρώπους να εξερευνήσουν.

«Προσβασιμότητα στους πόρους που σε βοηθούν να μάθεις με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους. Οι εκπαιδευτικοί να μην είναι πλέον φύλακες της γνώσης, αλλά οι οδηγοί. Εάν το καταφέρουμε αυτό, μπροστά μας παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια που εμποδίζουν τη βελτίωση της εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες, όπως η έλλειψη εξοπλισμού και επαρκών προσόντων των εκπαιδευτικών, αλλά η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με το πρόγραμμα Opening Up Education.

Σ. Δρέττα, στέλεχος ΤΥΔΑΑΔ