Άρθρα & Νέα
Ιανουάριος 2015

Γενική Αιρεσιμότητα 3 για την Αναπηρία

Ο σχεδιασμός των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, των  έργων και η παραλαβή των αποτελεσμάτων αυτών πρέπει υποχρεωτικά να ενσωματώνει τις αρχές της προσβασιμότητας  για όλους και να ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης για όλους.
 
Οι αρχές του καθολικού σχεδιασμού (Universal design ή design 4all) δεν έχουν προσδιοριστεί μόνο για να εξασφαλίζεται η  πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά, υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλον τον πληθυσμό, δεδομένου ότι  αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει την πιο εύχρηστη και λειτουργική χρήση προϊόντων και υπηρεσιών διευκολύνοντας έτσι και άλλες ομάδες πληθυσμού πχ. ηλικιωμένους, ανθρώπους μεγαλύτερων διαστάσεων, γονείς με βρέφη σε καροτσάκι, εργαζόμενους που μεταφέρουν βαριά αντικείμενα κλπ. Σκοπός λοιπόν του σχεδιασμού έργων, υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών δεν είναι να προβλέπουν διακριτούς τρόπους ή μέσα για τα άτομα με αναπηρία, αλλά να προβλέπουν την κάλυψη των αναγκών ενός ευρύτερου μέρους του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία των ατόμων με αναπηρία και εξασφαλίζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης σε βάρος τους.
 
Οι αρχές του καθολικού σχεδιασμού ή σχεδιασμού για όλους όπως λέγεται (Design for all) επιτρέπει στα προϊόντα/ υπηρεσίες να είναι εύκολα αντιληπτά, λειτουργικά , κατανοητά και συμβατά με άλλες τεχνολογίες. 
 
Επί της ουσίας, όταν καθοδηγούμαστε στο σχεδιασμό έργων, προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η χρήση τους πρέπει να είναι εύκολη, να υπάρχει ανοχή στο λάθος, να απαιτείται μικρή φυσική προσπάθεια, η πληροφορία να είναι εύληπτη και η γλώσσα κατανοητή, να δίνονται περισσότερες επιλογές, προτάσσοντας την ευελιξία και τη χρηστικότητα έναντι της πολυπλοκότητας.
Επί της ουσίας, οι αρχές του σχεδιάζοντας για όλους, απαιτούν δημιουργικό σχεδιασμό που να καλύπτει τις ανάγκες των περισσοτέρων χωρίς να επιτρέπει διακρίσεις.
 
Μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 -2020 είναι πλέον υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη όλες αυτές οι αρχές στο σχεδιασμό των έργων και στην υλοποίησή τους. Η Γενική Αιρεσιμότητα 3 – ΑΝΑΠΗΡΙΑ προσδιορίζει αυτή την απαίτηση, η οποία όμως συνδέεται με οριζόντιο τρόπο σε όλες τους θεματικούς στόχους του νέου ΕΣΠΑ.
 
Για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη  απαίτηση η ΜΟΔ σε συνεργασία με τη ΕΥΣΣΑΑΠ διοργάνωσε διημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας. Το  υλικό αυτής της διημερίδας θα αναδιατεθεί μέσω του συστήματος τηλεκπαίδευσης της ΜΟΔ το επόμενο διάστημα. 
 
Για απορίες ή παρατηρήσεις επί του θέματα γράψτε μας στο ekountiou@mou.gr
    
Ε. Κούντιου, στέλεχος ΤΥΔΑΑΔ