Άρθρα & Νέα
Ιούνιος 2015

Κάν' το μόνος σου! Do it YourSelf!

Κάν' το μόνος σου(dyi) ή Φτιάχτο μόνος σου. Έτσι ονομάζουμε στα ελληνικά την πρακτική του να φτιάχνουμε μόνοι μας οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε ή να δούμε σε μια ιστοσελίδα, ένα περιοδικό ή στο σπίτι κάποιου φίλου όπως καλλυντικά, ρούχα, έπιπλα, gadgets, παιχνίδια κλπ. Η κρίση έχει αυξήσει παγκοσμίως τις εργασίες DYI γιατί συνήθως είναι φτηνότερο να φτιάχνεις κάτι μόνος σου από το να το αγοράζεις. Είναι άλλωστε μια δημιουργική διαδικασία που χρειάζεται φαντασία ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλές φορές πολύ πιο ξεχωριστό από τα προϊόντα που θα βρει κανείς στην αγορά. Κανείς δεν θέλει να ξοδεύει τα χρήματα του σε κάτι που μπορεί να φτιάξει μόνος του και πόσο μάλλον όταν το να δημιουργείς κάτι δικό σου θεωρείται chic, ποιοτικό και έχει την προσωπική σου σφραγίδα!

Εκτός από την κρίση όμως, δύο παράγοντες που έχουν αυξήσει τις εργασίες DYI, είναι το Internet και οι ευκαιρίες που αυτό δίνει για κοινωνική δικτύωση. Οι οπαδοί του DYI μπορούν να μάθουν, να επικοινωνήσουν με άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, των online κοινοτήτων,  των blogs κλπ. Οι ιστοσελίδες που ασχολούνται σήμερα με την κουλτούρα DYI όπως το www.howcast.com,  το www.ponoko.com , το www.etsy.com είναι μόνο παραδείγματα από έναν κόσμο που αναπτύσσεται και πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια όπως όλα δείχνουν. Τα παραδείγματα πρακτικών DYI που μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο είναι αμέτρητα – ιδίως αν κάνει την αναζήτηση στην αγγλική γλώσσα. Για παράδειγμα μια αναζήτηση στο www.pinterest.com  για «handmade kitchen made of cardboard»  θα φέρει εκατοντάδες αποτελέσματα και το κυριότερο πρόβλημα για έναν αρχάριο είναι πως δεν θα ξέρει ποια να διαλέξει. Οι άνθρωποι θέλουν πάντα να ξέρουν  πώς φτιάχνεται κάτι. Απλώς σήμερα με την κρίση, έχει γίνει πιο αναγκαίο ενώ με το Internet, πιο εύκολο.  
 
Ενδιαφέρον επίσης έχει η σύνδεση της DYI κουλτούρας με την επιχειρηματικότητα. Ιστοσελίδες όπως το www.etsy.com αποτελούν μια δικτυακή αγορά για χειροποίητα και παλιά αντικείμενα τύπου vintage. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, καλλιτέχνες ή μη, κατασκευάζουν και πωλούν τις προσωπικές τους δημιουργίες. Δημιουργούν κάτι δικό τους και κερδίζουν. 
 
Κοινωνική Μάθηση
Η DYI κουλτούρα προωθεί και προωθείται μέσω της Κοινωνικής Μάθησης:  Φόρουμς, Κοινότητες, ανταλλαγή απόψεων. Οι άνθρωποι μαθαίνουν ρωτώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις των άλλων. Μάλιστα με βάση έρευνα που έτρεξε σε 2600 άτομα που συμμετέχουν σε διαφορετικές DYI κοινότητες (Instructables, Dorkbot, Craftser, Ravelry, Etsy, Adafruit) αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες αξιολογούν ως σημαντικότερες, αξίες όπως η μάθηση, η δημιουργικότητα και ο διαμοιρασμός των ιδεών και των έργων έναντι του κέρδους.
 
Το Pinterest είναι ένα οπτικό εργαλείο ανακάλυψης που χρησιμοποιείται για να βρίσκει κανείς ιδέες για όλες τις εργασίες και τα ενδιαφέροντά του.
 
Το Howcast προσφέρει ποιοτικά βίντεο με οδηγίες από ειδικούς σχεδόν για τα πάντα. Μαλιά, Make up, Αθλήματα, Γυμναστική, Φαγητό, Οικογένεια, Χορός, Διασκέδαση, Τέχνες, Κατασκευές, Υγεία, Σχέσεις είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αφορά η ιστοσελίδα.
 
To etsy είναι μια διαδικτυακή αγορά όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να φτιάξουν, να πουλήσουν, να αγοράσουν μοναδικά προϊόντα. 
 
To ponoko είναι η πρώτη παγκόσμια ιστοσελίδα η οποία δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που σχεδιάζουν προϊόντα να μπορούν να τα κατασκευάσουν.  Είτε πρόκειται για κοσμήματα, είτε για έπιπλα, είτε για φωτιστικά, το Ponoko μπορεί να παραδώσει ένα έτοιμο προϊόν στον σχεδιαστή του ή σε έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή.  
 
Κοινότητα στην οποία οι άνθρωποι μοιράζονται τι και πώς το φτιάχνουν. 
 
Οι παραπάνω ιστοσελίδες υπόσχονται να βοηθήσουν τους δημιουργούς να προχωρήσουν ένα, δύο ή περισσότερα βήματα τις ιδέες τους. Ανοίγουν τον δρόμο σε όλους ανεξάρτητα που βρίσκονται, ανεξάρτητα αν δρουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Το  Internet για μια ακόμη φορά εκδημοκρατίζει και αυξάνει τις ευκαιρίες μάθησης για όλους!
 
Ν. Ανυφαντή, στέλεχος ΤΥΠΕ/ΜΟΔ