Άρθρα & Νέα
Ιανουάριος 2016

Τηλεκπαίδευση και Δικαιούχοι ΠΕΠ Κρήτης

Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θέτοντας ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης και υλοποίησης των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει τη διαχείριση και υλοποίηση των δράσεων και τούτο γιατί :

  • ενισχύεται η πολυπλοκότητα των δράσεων εθνικού και περιφερειακού επιπέδου, σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης. Δράσεις που προωθούν την καινοτομία, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη διαχείριση των κινδύνων κλπ. Συχνά ακούμε την έκφραση: «It is not business as usual».
  • ο θεσμικό πλαίσιο και οι κανονισμοί (ευρωπαϊκοί και εθνικοί) που ρυθμίζουν θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης των πάσης φύσεως αναπτυξιακών παρεμβάσεων γίνεται περισσότερο σύνθετο και απαιτητικό ως προς την εφαρμογή του, ενώ παράλληλα οι εφαρμογές ΤΠΕ εισάγονται σε όλες τις διαδικασίες διακυβέρνησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • οι διαδικασίες που υιοθετεί το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου ΕΣΠΑ 2014-2020 απαιτούν περισσότερο από ποτέ τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας , αλληλοενημέρωσης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των στελεχών των Διαχειριστικών Αρχών και των Δικαιούχων.

Η ανάγκη λοιπόν της συνεχούς και πολυεπίπεδης ενημέρωσης και κατάρτισης των στελεχών των Διαχειριστικών Αρχών και των Δικαιούχων των δράσεων των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι περισσότερο από προφανής. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά επιτυγχάνοντας παράλληλα, μείωση του κόστους και βέλτιστη αξιοποίηση του διατιθέμενου χρόνου.

Η ΜΟΔ ΑΕ είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας για να υποστηρίξει την εκπλήρωση του στόχου αυτού αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη μέχρι σήμερα προσφορά της, τις υποδομές που διαθέτει, αλλά και τα εργαλεία εκπαίδευσης-κατάρτισης που έχει αναπτύξει.Η αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης της ΜΟΔ   από τις Διαχειριστικές Αρχές και τους Δικαιούχους φαίνεται να είναι μια πρόκληση την οποία εμείς στην Κρήτη θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε.

Στην προσπάθειά μας αυτή θα έχουμε αρωγό και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει υιοθετήσει την τηλεκπαίδευση για τη διεξαγωγή σειράς διατμηματικών μαθημάτων και ως εκ τούτου διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις τηλεκπαίδευσης, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και βούληση να υποστηρίξει τις δράσεις τηλεκπαίδευσης που η ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης θα  προγραμματίσει  από κοινού με την ΜΟΔ ΑΕ και τους Δικαιούχους του ΕΠ Κρήτη 2014-2020.

Η δυνατότητα αυτής της συνεργασίας των φορέων της Κρήτης με τη ΜΟΔ ΑΕ αναδείχθηκε κατά την ημερίδα που οργάνωσε η ΜΟΔ ΑΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην οποία με επιτυχία τέθηκαν οι βάσεις για μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Μαρία Κασωτάκη
Προϊσταμένη  ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης