Άρθρα & Νέα
Απρίλιος 2017

Τηλεκπαίδευση και υποστήριξη φορέων

Πολλοί δικαιούχοι και ιδιαίτερα δήμοι από όλη τη χώρα προσφεύγουν συχνά στις Ομάδες Υποστήριξης της ΜΟΔ για να υποστηριχθούν τόσο στην προετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης σε προσκλήσεις του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όσο και στην υλοποίηση των πράξεων που εντάσσονται στα προγράμματα αυτά. Οι ελλείψεις των στελεχών τους σε αναγκαία πληροφόρηση και εκπαίδευση αποτελούν την πιο συχνή αιτία προσφυγής στην υποστήριξη από τη ΜΟΔ.

Οι δυνατότητες που παρέχουν τα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνίας σήμερα μπορούν να δώσουν και νέες λύσεις και να βοηθήσουν τη διάχυση της γνώσης και πληροφορίας σε όσους ενδιαφέρονται να την πάρουν, δεδομένου ότι οι διαθέσιμες δυνάμεις των ομάδων υποστήριξης δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους με επιτόπια στήριξη.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι η ΜΟΔ, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με τη μεγάλη εμπειρία, τεχνογνωσία και μέσα που διαθέτει, έχει προσεγγίσει έγκαιρα τις δυνατότητες αυτές και προσφέρει λύσεις που είναι ήδη στην υπηρεσία των δικαιούχων. Τόσο τα «ασύγχρονα» ηλεκτρονικά μαθήματα που έχουν αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα αντικείμενα, που αφορούν μεγάλο αριθμό δικαιούχων όσο και τα σύγχρονα μαθήματα «εικονικής» τάξης που στην ουσία αποτελούν ζωντανά μαθήματα «εξ αποστάσεως» είναι εργαλεία που προτείνουμε στους δικαιούχους και δίνουν συχνά λύσεις.

Για παράδειγμα το έτοιμο e-learning μάθημα της διαχειριστικής ικανότητας (διοικητικής και επιχειρησιακής κυρίως) δίνει στα στελέχη του δικαιούχου μια πολύ καλή αρχική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ανάγκη ερωτημάτων που έρχονται σε ηλεκτρονικά ή γραπτά ερωτήματα – αιτήματα και κυρίως αντιμετωπίζεται πιο γρήγορα η ανάγκη.

Επίσης, η ηλεκτρονική «εικονική» τάξη είναι μια λύση που προβλέπει βέβαια τη χρήση κατάλληλων εγκαταστάσεων και εξ αυτού του λόγου έχει ίσως συχνά κάποιες δυσκολίες, όμως όπου μπορεί να εφαρμοστεί μπορεί να λύσει το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χωρίς κόστος και χωρίς τον περιορισμό του προγραμματισμού της μετακίνησης των στελεχών – εκπαιδευτών ή των εκπαιδευόμενων.

Κώστας Αρβανίτης
Συντονιστής Ομάδας Υποστήριξης Δικαιούχων ΕΣΠΑ / ΜΟΔ Α.Ε.