Άρθρα & Νέα
Απρίλιος 2017

Ηλεκτρονικά μαθήματα για το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη

Έχοντας ως δεδομένο την εκχώρηση μεγάλου τμήματος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε υπηρεσίες των Περιφερειών τις Χώρας και με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των χρηστών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ)  και του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020 απευθύνθηκε στην ΜΟΔ Α.Ε. για την παροχή υποστήριξης σε θέματα εκπαίδευσής τους.

Η ΜΟΔ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν η κατάρτιση ενός Σχεδίου Εκπαιδευτικής Παρέμβασης προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τις ιδιαιτερότητες της κάθε κατηγορίας χρήστη του ΟΠΣΑΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

  • θα αναπτυχθούν ασύγχρονα μαθήματα για το ΟΠΣΑΑ, που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού (κυρίως video) για όλες τις κατηγορίες χρηστών του ΟΠΣΑΑ
  • Θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση μέσω εικονικής τάξης σε συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών (ΕΦΔ)

Πρόκειται για μία άψογη συνεργασία που για πρώτη φορά αναπτύσσεται μεταξύ της ΕΥΔ ΠΑΑ και της ΜΟΔ και μέχρι σήμερα έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, τα πέντε  πρώτα εκπαιδευτικά Video που δημιουργήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν βοηθήσει κατά πολύ τους χρήστες του ΟΠΣΑΑ στην εξοικείωσή τους  με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα (κάτι που καταδεικνύουν οι επισκέψεις στο σχετικό διαδικτυακό χώρο και η επικοινωνία μαζί τους) με ότι αυτό σημαίνει για την επιτάχυνση υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και την έναρξη πληρωμής των ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ήδη, η ΕΥΔ ΠΑΑ και η ΜΟΔ εργάζονται για το επόμενο στάδιο της εκπαιδευτικής παρέμβασης που είναι η προετοιμασία και η υλοποίηση εικονικών τάξεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ΕΦΔ για τις νέες Προκηρύξεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ανωτέρω συνεργασία και οι μέθοδοι εκπαίδευσης που ακολουθούνται έχουν ήδη κοινοποιηθεί στο contact point του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο ως καλή πρακτική που αναπτύσσεται και εφαρμόζεται  για πρώτη φορά στη χώρα μας στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020.

Δημήτρης Παππάς
Προϊστάμενος Μονάδας Χρηματοοικονομικών Ροών και ΟΠΣΑΑ
ΕΥΔ ΠΑΑ