Άρθρα & Νέα
Απρίλιος 2017

MOODLE ή MOUDLE ?

Η επέκταση του συστήματος τηλεκπαίδευσης  της ΜΟΔ προς τα στελέχη των φορέων που είναι Δικαιούχοι ΕΣΠΑ και των ΟΤΑ, κατά το 2016 ανέδειξε όχι μόνο τη χρησιμότητα του εγχειρήματος, αλλά τόνισε επιπλέον την αναγκαιότητα να προσφερθεί πρόσβαση στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης και στο πολιτικό ή μετακλητό προσωπικό των ΟΤΑ.

Παράλληλα λοιπόν με την εγγραφή στο σύστημα τηλεκπαίδευσης και τη συμμετοχή σε ασύγχρονα μαθήματα  εργαζομένων από  φορείς-δικαιούχους ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία μια ανοιχτή πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε εξειδικευμένα θέματα  αιρετών, Γενικών Γραμματέων ΟΤΑ, μετακλητών υπαλλήλων, εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι για τυπικούς λόγους επιλεξιμότητας, δεν μπορούσαν να εγγραφούν στο κεντρικό σύστημα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της ΜΟΔ. 

Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, αξιοποιήθηκε η πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού moodle, η οποία παραμετροποιήθηκε και τέθηκε σε δοκιμαστική-πιλοτική λειτουργία το 2015, ενώ η κανονική λειτουργία της ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016. Δημιουργήθηκε λοιπόν,  με πρωτοβουλία στελεχών της ΜΟΔ και αναπτύχθηκε με ιδίους πόρους, το  moudle, ονομασία που προκύπτει από τη σύνθεση της λέξης moodle με το  αγγλικό ακρωνύμιο της ΜΟΔ (mou), μέσω του οποίου διατίθενται μαθήματα σε θέματα ΕΣΠΑ, ενώ  εξετάζεται το ενδεχόμενο   διάθεσης και  μαθημάτων διοίκησης έργου.

Τα δύο συστήματα τηλεκπαίδευσης (saba και moodle) είναι συμπληρωματικά, καθώς με την παράλληλη αξιοποίησή τους καλύπτονται με επάρκεια οι κύριες ανάγκες εκπαίδευσης όλων των συντελεστών των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Μέχρι σήμερα  έχουν αιτηθεί την εγγραφή τους στο moudle  περισσότεροι από  100 αιρετοί και εξωτερικοί συνεργάτες Δήμων. Υπάρχει όμως δυνατότητα εγγραφής και νέων χρηστών, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον είτε από τους φορείς, είτε από τις Ειδικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο υποστήριξης των Δικαιούχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τους.

Η διαδικασία εγγραφής στο moodle είναι απλή. Το αίτημα αποστέλλεται από τον φορέα με ένα email στο elearning@mou.gr με την ένδειξη ότι πρόκειται για αιρετούς ή εξωτερικούς συνεργάτες. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται από τη ΜΟΔ στο ανοιχτό σύστημα τηλεκπαίδευσης (moudle) και του αποστέλλονται οι κωδικοί πρόσβασης. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα στον κατάλογο των μαθημάτων που διατίθενται μέσω του συστήματος και να επιλέξει αυτά που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Το σύστημα βελτιώνεται συνεχώς και νέες λειτουργικότητες προστίθενται ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το moodle (http://moodle.mou.gr) μπορείτε να επικοινωνείτε με το email (elearning@mou.gr).

Ευφροσύνη Κούντιου

Στέλεχος ΤΥΔΑΑΔ/ΜΟΔ Α.Ε.