Άρθρα & Νέα
Μάιος 2018

Η Τηλεκπαίδευση της ΜΟΔ με τη ματιά των Δήμων ΙΙΙ

Ονομάζομαι Πολυμερόπουλος Κωνσταντίνος και εργάζομαι στο Δήμο Αθηναίων. Ως γεωπόνος, έχω τοποθετηθεί στο Τμήμα Σχεδιασμού, Τεκμηρίωσης και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πρασίνου & Αστικής Πανίδας και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, ασχολούμαι, από την πλευρά του δικαιούχου, με την διαχείριση και εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων, καθώς και με την διεκπεραίωση μελετών.

Η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της τεχνικής και διαχειριστικής υποστήριξης για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση μιας μεγάλης ποικιλίας πολύπλευρων και με ιδιαιτερότητες θεμάτων, κρίνεται κεφαλαιώδης και επιτακτική.

Βάσει της εμπειρίας μου ως εκπαιδευόμενος, κυρίαρχος συντελεστής για την εφαρμογή αυτού του τύπου της επιστημονικής και συμβουλευτικής στήριξης, αποτελεί η ΜΟΔ Α.Ε., μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών των δικαιούχων.

Η διάχυση της τεχνογνωσίας και κυρίως η προσαρμογή αυτής στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου, επιτυγχάνεται μέσω δυναμικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης με βαθύτατη γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία, οι οποίοι δεν είναι απλώς διεκπεραιωτές, αλλά έχουν την συναίσθηση της ευθύνης του επιμορφωτικού τους έργου και της αποστολής τους.

Οι οδηγοί, τα εγχειρίδια και γενικά το πληροφοριακό υλικό που παρέχεται παράλληλα, καθώς και η δυνατότητα μετέπειτα επικοινωνίας με τον εκπαιδευτή, στα πλαίσια συμβουλευτικής και επίλυσης αποριών, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στην αποτελεσματική κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευόμενων.

Η δημιουργία μιας "ηλεκτρονικής τάξης" με εξομοίωση όλων των λειτουργιών μιας παραδοσιακής τάξης, είναι ένα ακόμη καινοτόμο μέσο, το οποίο προσφέρει ευελιξία στο χρόνο και στο χώρο, αίροντας το πρόβλημα της μετακίνησης. Η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο δίνει τη δυνατότητα, να αποτελέσουν οι εκπαιδευόμενοι, ενεργά συστατικά στοιχεία της διαδικασίας βρισκόμενα σε πλήρη αλληλεπίδραση, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους εκπαιδευτές.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικές απαιτήσεις οι οποίες και θέτουν περιορισμούς στην συστηματική χρήση αυτού του αποτελεσματικού τρόπου διάχυσης της γνώσης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αποτελεί, όσο αυτό είναι δυνατό, προτεραιότητα για την ωφελούμενη της εκπαίδευσης υπηρεσία, ο προσανατολισμός στην επίτευξη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και εγκατάστασης πληροφοριακών συστημάτων, σε επίπεδο παραπλήσιο με το αντίστοιχο της ΜΟΔ Α.Ε., ώστε η επικοινωνία να γίνεται απρόσκοπτα.

Πολυμερόπουλος Κωνσταντίνος,  γεωπόνος
Δήμος Αθηναίων.
Τμήμα Σχεδιασμού, Τεκμηρίωσης και Προγραμματισμού
Διεύθυνσης Πρασίνου & Αστικής Πανίδας