Οι νέες τεχνολογίες ως αρωγός της εκπαίδευσης – η περίπτωση του Βορείου Αιγαίου
Βασική προτεραιότητα της ΜΟΔ αποτελεί η συνολική υποστήριξη των Δικαιούχων του ΕΣΠΑ, καθώς και η παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό των Δικαιούχων. Στο πλαίσιο αυτής της υποστήριξης διοργανώνονται σεμινάρια για τους Δικαιούχους των ΠΕΠ στις έδρες των Διαχειριστικών Αρχών.
Ειδικά στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, η συγκέντρωση στελεχών από διαφορετικές περιοχές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών είτε λόγω ανεπαρκούς συγκοινωνιακής σύνδεσης των περιοχών μεταξύ τους.
Σε πρόσφατο σεμινάριο που διοργανώθηκε για την ΕΥΔ ΕΠ Βορείου Αιγαίου και πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη προέκυψε αντίστοιχο πρόβλημα μετακίνησης των Δικαιούχων από τα γειτονικά νησιά προς τη Λέσβο. Τη λύση του προβλήματος φρόντισε να δώσει η τεχνολογία που χρησιμοποιείται πολύ στην καθημερινότητα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Έτσι, μπόρεσε να υλοποιηθεί η εκπαίδευση στη Μυτιλήνη μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν στελέχη των αρμόδιων φορέων από τα γειτονικά νησιά (Σάμος, Λήμνος, Χίος, Ικαρία, Φούρνοι). Εν τέλει το 50% των συμμετεχόντων στο σεμινάριο παρακολούθησαν το σεμινάριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Η εμπειρία των συμμετεχόντων καταγράφηκε ως θετική, αφού μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις, να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και να συμμετάσχουν στη συζήτηση χωρίς πρόβλημα.
Ίσως η δια ζώσης επικοινωνία να είναι πιο άμεση, αλλά στην περίπτωση αυτή, χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι, το επιχείρημα για χρήση της τεχνολογίας ως αρωγός της παραδοσιακής εκπαίδευσης ισχυροποιείται. Άλλωστε, είναι ένα από τα ζητούμενα της σύγχρονης εποχής να υιοθετηθεί η χρήση νέων και καινοτόμων εργαλείων στις δράσεις των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση.
Αποτελούν, λοιπόν, αυτές οι μέθοδοι εξ αποστάσεως επικοινωνίας και εκπαίδευσης με εικόνα, όπως η τηλεδιάσκεψη, έναν αποτελεσματικό τρόπο και παράδειγμα καλής πρακτικής αναφορικά με την πραγματοποίηση δράσεων ακόμα και εκεί που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, η τεχνολογία συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην επίλυση προβλημάτων, στην εποικοδομητική επικοινωνία και στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Στόχος του ΤΥΔΑΑΔ είναι να φέρει στο μέλλον όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί, να τις αγκαλιάσουν ως εργαλείο στην καθημερινή τους εργασία, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα σημαντικά οφέλη των. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υποστηριχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών που μόνο θετικά μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Ελένη Μαράντου
ΤΥΔΑΑΔ
Φωτογραφικό υλικό