Άρθρα & Νέα
Μάιος 2019

Εκπαίδευση στελεχών Δήμων σε θέματα Περιβάλλοντος

Στις 27 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου 2018 έλαβαν χώρα δύο (2) εικονικές τάξεις στην ΜΟΔ Α.Ε. στη θεματική ενότητα της Διαχείρισης λυμάτων και ειδικότερα για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) που δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 91/1271/ΕΟΚ. Η Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «περί διαχείρισης αστικών λυμάτων» θέτει το 2005 ως το έτος κατά το οποίο όλοι οι οικισμοί προτεραιότητας όφειλαν να διαθέτουν ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων τους.

Ειδικότερα η ενημέρωση αφορούσε φορείς έργων (Δήμους – ΔΕΥΑ) οικισμών Γ΄ προτεραιότητας, των οποίων τα έργα διαχείρισης λυμάτων είναι κατασκευασμένα, αλλά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις της κοινοτικής Οδηγίας. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε προβληματικά έργα 28 οικισμών Γ΄ προτεραιότητας και προσκλήθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες 20 Δήμων και των αντίστοιχων ΔΕΥΑ.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης-εκπαίδευσης, τονίστηκε ιδιαίτερα πόσο σημαντική για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την αποφυγή προστίμων είναι η σωστή λειτουργία των Βιολογικών καθαρισμών. Επισημάνθηκαν επίσης, οι υποχρεώσεις των φορέων σχετικά με την συμπλήρωση των δεδομένων των εγκαταστάσεων στην Εθνική Βάση Λυμάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΝ. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους φορείς για να θέσουν ερωτήματα και να αναλύσουν τα προβλήματα των εγκαταστάσεων της αρμοδιότητας τους.

Στόχος της εκπαίδευσης ήταν να ενημερωθούν οι φορείς πλήρως για τις υποχρεώσεις τους με βάση την Κοινοτική Οδηγία και να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα που εμφανίζουν τα κατασκευασμένα έργα, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Έγιναν δύο παρουσιάσεις από τα Στελέχη της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων Λουκία Μήτση και Μαρία Γκιόκα, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν όλα τα στελέχη της Τεχνικής Γραμματείας.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων ήταν η ορθή κατανόηση σημαντικών θεμάτων από τους φορείς καθώς και η έναρξη επικοινωνίας – συνεργασίας των φορέων με την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων. Παρόμοιες τεχνικές συναντήσεις –εκπαιδεύσεις θα οργανωθούν και στο μέλλον από την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων με σκοπό την επίλυση σειρά θεμάτων που αφορούν τα έργα διαχείρισης λυμάτων.

Η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ενημέρωσης - εκπαίδευσης αλλά και συζήτησης σε βάθος με τη χρήση των υποδομών της ΜΟΔ διευκολύνει ιδιαίτερα την αμφίδρομη επικοινωνία χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ταυτόχρονα στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι φορείς αποφεύγοντας το κόστος αλλά και τον επιπλέον χρόνο της μετακίνησης.

Λουκία Μήτση

Στέλεχος ΜΟΔ αε - Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων